Astelpaju on meie kliimavöötmes kõige vitamiinirikkamaid marju kandev taim. Astelpaju saab hakkama ka kõige kasinamas mullas. Läänemaailmas alles hiljuti taasavastatud taime sordiaretustööd endises Nõukogude Liidus olid 1970ndate alguseni muu maailma eest lausa salastatud. Paljude jaoks maitsevad astelpajumarjad liialt tugevad. Sedavõrd vägevat vilja piisabki tarbida mõõdukalt.
Euroopas ja Aasias on astelpaju olnud kasutusel sajandeid ilu- ja ravimtaimena. Selle väärtust on kirjeldatud Tiibeti ja Hiina meditsiinides. Astelpaju on leplik taim ja hea kohaneja. Laialdaselt kasvatakse taime maa viljakuse parandamiseks, kaevanduspiirkondade haljastamisel või mullaerosiooni vältimiseks. Alles hiljuti on astelpaju äratanud suurt huvi uue marjakultuurina. Sihikindel sordiaretus algas Venemaal 1934. aastal, kus selleks andis muuhulgas tõuke Lõuna-Siberi rahvaste ammune traditsioon kasutada loodusliku astelpaju vilju toiduks ja raviks „Siberi ananassi“ nime all.
Kui 1949. aastal rajati Biiskisse maailma esimene vitamiinitehas, siis selgus, et looduslikult kasvava astelpaju toodangust ei jätku. Rajati esimesed astelpaju suuristandikud. Hakati tootma kuulsat astelpajuõli, mille valmistamise monopol oli alguses täielikult NSV Liidu käes. Tänaseks tegeletakse aretustööga ka Põhja- ja Kesk-Euroopas, Kanadas ja eriti Hiinas. Venemaa ja Hiina ja ongi maailma suurimad astelpajukasvatajad. Eestiski areneb astelpajukultuur tõeliselt hoogsalt. 1960ndail hakati astelpaju kasvatama põlevkivikarjääride ja Saaremaa loopealsete metsandamiseks. 1970ndatel toodi siia esimesed kultuursordid Siberist. Suurimad istandused asuvad Lõuna-Eestis.
Astelpaju on väga looduspuhas. Taimel ei ole kahjurite ega haiguste probleemi ja ta kasvab üsna väikese väetise hulgaga. Astelpaju viljad on ühed täiuslikumad taimsete vitamiinide allikad ja tuntud hormonaalse ja immuunsussüsteemi tugevdajad. C-vitamiini sisalduse poolest on astelpajuviljad maailmas kibuvitsa ja aktiniidia, põhjamaa kiivi järel kolmandal kohal. Tänu sellele on viljad tõhusad vaimse ja füüsilise toonuse tõstjad. Kuid veelgi olulisem on astelpaju mõju seoses sellega, et ta sisaldab palju polüküllastumata Omega õlisid, flavonoide ja kumariine. Astelpaju on hea kasutada pärast operatsioone ja traumasid: ta vähendab põletikku, vaigistab valu, tapab mikroobe ja soodustab kudede taastumist. Astelpaju vähendab kolesterooli hulka veres ning pidurdab veresoonte lupjumist. Teda võib tarbida mao-, maksa- ja soolehaiguste korral. Tervendavaid tõmmiseid tehakse ka astelpaju lehtedest.