Põhjaka Viinaköök loodi 2014. aasta alguses Tallinn-Tartu maantee ääres Mäos asuva Põhjaka restorani kõrvale.
Esimese katsetuse astelpajunapsu panime kolmeliitrisesse purki käima juba mitu aastat enne viinaköögi rajamise mõtet. Tuli välja nii hea, et hakkasime seda ka klientidele pakkuma. Timmisime retsepti, külalistele maitses ja sooviti koju kaasagi osta. Otsustasime jooki siis juba natuke suuremalt teha. Paberimajandus oli paras kadalipp, sellega läks mitu aastat, aga nüüd on meil Põhjaka lähistel eraldi tootmisruumid, kus napsu legaalselt ja suuremates kogustes teeme. Jook valmib aga endiselt käsitööna. Alguses kaalusime leida mõnd suuremat tootjat, kel oleks olemas juba seadmed, võimalused ja teadmised napsu meie retsepti järgi valmistada. Käisime suuremate tegijate jutul, aga saime aru, et lähenemised on liialt erinevad. Võtsime asja ise ette. Meile teadaolevalt on Põhjaka Viinaköök taasiseseisvunud Eesti esimene ja ainuke sertifitseeritud väikeviinaköök.
Meie esimene toode, Astelpajunaps, on müügil kauplustes ja söögikohtadest üle Eesti.
Mõtteis ja purkides on juba järgmised katsetused. Anname varsti maitsta!